g.p.

Hello, Kitty!

HTML

RÁBAKÖZ ÖRÖKSÉGE - SOROZAT

2010.02.09. 20:36 | g.p. |

Gerencsér Péter:

HIMOD. A SZŰKÖLKÖDŐ FALU

 

gerencser_peter_himod_rabakoz_oroksege.jpg

 

Kiadó: Himod Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete.

Kiadás helye és éve: Himod, 2015.

Sorozatszám: (Rábaköz Öröksége 3.)

„A Rábaköz és a Nagyerdő határán fekvő Himod évszázadait a mostoha talajviszonyok, a mellette futó Répce folyó áradásai és a periférikus helyzet határozták meg, melyek az újratelepüléstől a betyárvilágig történetének számos sajátosságára hatást gyakoroltak. Hogyan vívott szüntelen küzdelmet a település a természettel? Miért nevezték Himodot Sopron vármegye legszegényebb falujának, és hogyan függ ez össze a nagyarányú kivándorlással és vándormunkával? Honnan ered a „bicskás himodiak” és a „baltás himodiak” falucsúfoló? A víz mellett miért volt a falu másik – szó szerint – égető problémája a tűzvész? Hogyan örökítette meg a himodi születésű Áldozó József festőművész pasztellképein a falu életképeit, szokásait? Primer források vallatásával ezekre a kérdésekre igyekszik választ adni ez a helytörténeti kismonográfia.”

(A KÖNYV AJÁNLÓSZÖVEGE A HÁTSÓ BORÍTÓN)

 

 

További információk (a sorozat többi könyveihez is): https://www.facebook.com/Rábaköz-öröksége-871717759582208/

Válogatás a könyv képanyagából itt

 

 

Gerencsér Péter:

VADOSFA. A PERIFÉRIA CENTRUMA

 

gerencser_peter_vadosfa_rabakoz_oroksege.jpg

 

Kiadó: Hang-Tér-Kép Kulturális és Népfőiskolai Egyesület.

Kiadás helye és éve:Vadosfa, 2015.

Sorozatszám: (Rábaköz Öröksége 5.)

„Vadosfa az egy főre eső templomok számát tekintve minden bizonnyal előkelő helyet foglal el nemcsak magyar, hanem nemzetközi viszonylatban is. Miközben lakosságának száma nem haladja meg a hetven főt, két templommal is büszkélkedhet. Miben leli magyarázatát ez az egyedülálló jelenség? Ezt a kérdést járja körül ez a könyv, mely a rábaközi település első helytörténeti monográfiája. A szerző arra keresi a választ, miért válhatott ez a kis falu az evangélikusok egyik vallási és kulturális szigetévé, hogyan lett Vadosfa a püspök székhelye, miért pattant ki tömegverekedés az 1751. évi vadosfai vallási zavargás során, hogyan kerül Loyolai Szent Ignác a helyi templomba, és mi köze van Vadosfának Berzsenyi Dánielhez vagy éppen a GULAG-hoz.”

(A KÖNYV AJÁNLÓSZÖVEGE A HÁTSÓ BORÍTÓN)

 

További információk a Rábaköz Öröksége facebook-oldalán: https://www.facebook.com/Rábaköz-öröksége-871717759582208/

Válogatás a könyv képeiből (kattints a linkre az eléréshez)

 

 KÖNYVTRAILER A SOROZAT KÖTETIRŐL: https://www.facebook.com/871717759582208/videos/vb.871717759582208/872286782858639/?type=2&theater

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: czikk wtc humor